Als kunstenaar streef ik ernaar om werk te creëren dat de synergie en verbinding tussen mens en paard vastlegt. Mijn primaire focus ligt op het verkennen van de relatie tussen mens en paard en hoe zij een unieke band kunnen vormen die hun verschillen overstijgt.

Ik probeer het gevoel van eenheid en harmonie vast te leggen dat ontstaat wanneer ik met mijn paard ben, alsof we samen dansen. Ik experimenteer met verschillende media, zoals textiel, fotografie en video, om de essentie van de bewegingen, kleuren en textuur van mijn paard over te brengen en dat gevoel te delen met mijn publiek.

In sommige van mijn werken verdiep ik me in het snijvlak van spiritualiteit en paarden, waarbij ik de historische en culturele context van deze majestueuze dieren verken. Ik verwerk paardenhaar, textiel en metaal in abstracte vormen om hun symboliek en kracht op te roepen.

Paarden en kunst zijn altijd een deel van mijn leven geweest, en het samenvoegen van de twee voelt als een natuurlijke uitdrukking van mijn passie en inspiratie. Mijn paard is niet alleen een onderwerp voor mijn kunst, maar een levenslange metgezel en een bron van vreugde en creativiteit.

Artist Suzanne Vellema looking at the exhibited artwork named Voor Suus

Suzanne Vellema (1989) groeide op in een klein dorpje in het noorden van Friesland (Nederland). Gedurende haar jeugd verdiepte ze zich in tekenen, schilderen, boeken en paarden. Van Gogh was haar favoriete schilder, en ze droomde ervan om op een dag een kunstenaar zoals hij te worden.

Op 15-jarige leeftijd kregen zij en haar jongere zus hun eerste paard, Nena, en de meeste van haar tienerjaren bracht ze door in de stal of te paard. Na het afronden van haar opleiding in mode en kleermakerij, meldde ze zich aan bij de Kunstacademie.

Tijdens en na haar bachelor in Beeldende Kunst aan Minerva (Groningen) werkte Suzanne voor ruiterkledingmerken, waar ze nieuwe collecties ontwierp en op maat gemaakte wedstrijdjassen voor klanten maakte. Haar passie voor kunst en paarden bleef bloeien, en ze vond troost in beide tijdens moeilijke tijden.

Suzannes unieke perspectief en ervaringen hebben haar kunst geïnspireerd, die door het hele land en internationaal is tentoongesteld. Naast haar artistieke praktijk zet ze zich in voor het vergroten van het bewustzijn over een neurologische aandoening (FNS) waarmee ze leeft, en pleit ze voor anderen die ermee te maken hebben. Ze spreekt over haar reis en hoe kunst een bron van inspiratie en genezing voor haar is geweest.

Nu gevestigd in Brabant, een plek vol bossen en veel paardenliefhebbers, blijft Suzanne werken creëren die kijkers uitnodigen om de schoonheid en complexiteit van het leven te verkennen.

Lid van het kunstcollectief: Paard Verzameld Collective